Vysielačky SENCOR SMR 600, za málo peňazí, veľa muziky

Sencor SMR 600
Približný čas čítania: 8 minút

Sencor SMR 600 sú PMR vysielačky pre vaše Airsoft aktivity, túry, prácu na staveniskách, skladoch, komunikáciu medzi autami počas tripu alebo len ako hobby pre komunikáciu v PMR pásme – SMR 600 sú vhodným entry-levelom za dobré peniaze.

Ako v každom úvode upozorňujem, že nie som žiaden rádioamatér. Tu uvedené poznatky som načerpal narýchlo, len aby som si aspoň základne objasnil danú problematiku. V prípade, že som sa niekde dopustil nejakej technickej chyby alebo nepresnosti – neváhajte mi napísať do komentára pod článkom.

Pohľad za minulosťou

Bol som naozaj, veľmi milo prekvapený kvalitou a možnosťami, kam sa rádio technika dostala od doby mojich prvých vysielačiek, ku ktorým som si pričuchol ako decko (ospravedlňujem sa za nízku kvalitu fotografie ale nepodarilo sa mi nájsť žiadnu lepšiu).

Walkie Talkie ČSSR
Moje prvé Walkie-Talkie, ČSSR, autor: neznámy

Vysielačky na obrázku mali po roztiahnutí aj pol metra dlhé antény, okrem štandardného hlasu vedeli „prepípavať“ morzeovkou a boli myslím na 9V batérie. V otvorenom priestore a pri trošku lepšom zdroji vedeli nadviazať spojenie aj na vzdialenosť pár kilometrov (možno 2?). V uzavretom priestore, paneláku to už také úžasné nebolo ale dorozumieť sa z jednej izby do druhej stále išlo. A absolutne nepoznali šumovú bránu (Squelch), takže to šumelo, rapčalo a chrčalo.

Ak by ste vedeli niečo bližšie o vysielačkách na obrázku – budem vďačný za akúkoľvek informáciu. Od ich výrobcu, lepšej fotografií až po funkčné kusy na predaj 🙂

Vysielačky dnes

To, čo budem ďalej popisovať je viac-menej rovnaké pre všetky druhy PMR vysielačiek a aj keď sa v tomto článku zameriavam výhradne na daný model SMR 600 – filozofia a fungovanie je rovnaké aj pri iných druhoch PMR vysielačiek v ponuke obchodov. Či už ide o Motorolu, EVOLVEo alebo ďalšie, voľné dostupné.

Pôvodne som Sencorky kupoval pre deti. Avšak tu musím upozorniť, že tento model vysielačiek (SMR600) nie je vhodné ponechať na hranie malým deťom ktoré svoju „jemnú motoriku“ stále objavujú a mohla by nastať kopa situácií keby došlo k nejakému úrazu. Čiže také moje, subjektívne odporúčanie, vek 7+.

Sencor SMR 600

Obsah balenia

Sencor SMR 600 Unboxing
Obsah balenia SENCOR SMR 600
  • Základňa pre usadenie oboch staníc v dobe nabíjania so svetelnou indikáciou nabíjania
  • Nabíjateľne batérie Ni-Mh s kapacitou 600mAh
  • Adaptér s jackom pre nabíjanie jednotlivých staníc alebo oboch cez základňu
  • 2ks vysielačiek (staníc)
  • CZ/SK manuál
Sencor SMR 600 Display panel
Sencor SMR 600, Svetlom podsvietený panel

Vyhotovenie, konštrukcia, odolnosť a krytie

SENCOR SMR 600 je malá, ľahká vysielačka o rozmeroch 5,6 x 16,2 x 3,5 cm z obyčajného plastu. Ten ale celkovo pôsobí masívne, nie ako hračka, nikde sa neprehýba, neškrípe a po bokoch, kde sa vysielačka drží imituje akoby gumený poťah alebo úchop.

Vysielačka sa veľmi dobre v ruke drží ale pre malú detskú ruku môže byť predsa len menší problém s uchopením a stláčaním PTT tlačítka (na boku, pre vysielanie) v jednej ruke naraz.

Krytím vysielačka nedisponuje žiadnym. Rovnako tak ako aj odolnosťou proti pádom. Ak vám teda pár krát spadne na zem a pôjde, môžete hovoriť o šťastí, rovnako tak ako aj praním vo vode.

Vysielačky disponujú praktickým a pevným klipom na umiestnenie za opasok, ktorý je na konci navyše zahnutý a poisťuje tak trošku vysielačku proti nechcenému vypadnutiu / vyšuchnutiu z poza opaska. O to náročnejšie je ju ale na druhej strane z opasku aj zhodiť 😀
Nie je to ale nič strašné a po pár cvikoch sa na to dá zvyknúť.

PMR, CTCSS a DCS

SENCOR SMR 600 patria k tzv. PMR vysielačkám. Okrem toho, že samotná skratka PMR = Portable Mobile Radio = prenosné, mobilné rádio hovorí o aký typ zariadenia ide – označuje taktiež aj rádiové pásmo alebo frekvencie, ktoré vysielačky používajú a operujú na nich. V prípade PMR ide o 446 MHz.

Aby som bol presný ide o 446.xxxxx MHz s tým, že SMR 600 má 8 kanálov, čiže každý z nich je odstupňovaný/posunutý od toho ďalšieho.

Tu by som sa mal zahrať na múdreho a povedať, že za príslušných podmienok je PMR pásmo k voľnému použitiu pre každého užívateľa bez nutnosti vlastniť príslušnú rádioamatérsku licenciu alebo povolenie na prevádzku. Príslušné podmienky (ktoré definuje TÚ SR) zahŕňajú že vaša vysielačka nesmie vyžarovať výkon väčší ako 500mW a vysielačka nesmie mať odnímateľnú anténu (t.j. musí mať integrovanú). Všetky tieto podmienky uvedené PMR vysielačky (aj na linku uvedenom vyššie) spĺňajú. Takže sa nemusíte ničoho obávať ani pri použití našej SENCORky.

KanálPMR Frekvencia (MHz)
1446.00625
2446.01875
3446.03125
4446.04375
5446.05625
6446.06875
7446.08125
8446.09375
Sencor SMR 600, tabuľka použitých kanálov a frekvencií

Poznámka: Asi od roku 2018 bolo povolené pásmo rozšírené z 8 kanálov na 16. Niektoré novšie PMR už obsahujú preto 16 kanálov pre legálne používanie.

Okrem toho, na každom kanále je možné aktivovať subkanálovú voľbu – CTCSS. SMR600 ich má 38 (tabuľku týchto CTCSS frekvencií už uvádzať nebudem, nájdite si ju v manuáli alebo na internete). V praxi je to veľmi dobrá vec. Keď sa vás na jednom kanály stretne veľa a nikto sa nechce presunúť inam, aktivuje sa takýto akoby „filter“ a ku každému vašemu vysielaniu je pripojený tón ktorý rozoznávajú len samotné vysielačky. Vysielačky používajúce dohodnuté CTCSS sa tak vedia odfiltrovať od všetkého čo nemá „rovnaký poznávací tón“.

Nemýľte si to ale s vyššou bezpečnosťou. Vašu konverzáciu počujú všetci ktorí CTCSS nepoužívajú. Vy ich nepočujete ale oni Vás áno.

Preto vo všeobecnosti platí, že do vysielačiek nedrístame veci súkromné a pod. O tom ale niekedy, možno v budúcnosti. Toto je mimo rámec tohto článku.

Vysielačka disponuje aj 83 DCS voľbami (Digital-Coded Squelch) čo je alternatívou k CTCSS ale bližšie som sa k tejto funkcií ešte nedostal a tak sa tu nebudem hrať ani na múdreho.

Squelch (šumová brána) a Monitor

Ako som sa o to už hore obtrel (pri tých starých vysielačkách), tak prijímanie signálu je sprevádzané nepríjemným šumom, chrčaním a pazvukmi ktoré poznáme aj z rôznych filmov. Niekde na pozadí týchto zvukov je možné zachytiť aj slabé, relevantné signály na danej frekvencií a rozoznať hlasy.

Keď vysielačka príjme silný signál, šum je nahradený obsahom tohto signálu na dobu kým cudzí signál prijíma. Aby sme nemuseli stále počúvať to otravné chrčanie, Sencor SMR 600 je vybavený štandardne aj Squelch-om. Je to funkcia, ktorá úplne vypne „chrčanie prijímača“ až do doby kým nepríjme silný signál. Keď sa tak stane, je šum uvoľnený.

Veľmi dobrá funkcia vďaka ktorej môžete mať vysielačku postavenú na stoje celý deň v zapnutom stave a až keď príjme nejaký „silnejší“ signál sa pustí reprodukcia. Čiže ste oslobodení od nepodstatných malých rušení na pozadí.

Samozrejme Sencorka ponúka niekoľko úrovni citlivostí na ktorých sa Squelch uvoľňuje. Jeho úplne potlačenie je obsiahnuté pod funkciou zvanou „Monitor“ (ak pôjdete podľa manuálu).

Monitor sa dá využiť keď je príjem signálu tak malý, že sám o sebe nestačí na uvoľnenie Squelchu. Tak ho týmto jednoducho vypneme a dostaneme reprodukciu všetkého čo na danej frekvencií počuť. Oproti iným typom staníc ostáva Monitor na Sencorke aktívny dlhodobo až do kým ho opäť nevypneme. Oproti takej Motorole kde musíte tlačítko pre „odposluch/monitor“ držať stále stlačené.

Funkcia Scan

Vysielačky sú vybavené aj funkciou Scan ktorá robí presne to čo znamena 🙂 (hlboké…).
Teda pri jej aktivovaní dochádza k rýchlemu prechádzaniu medzi všetkými 8 kanálmi v loope a v momente keď na niektorom z nich nájde vysielačka dostatočne silný signál, zastaví sa a pustí čo naladila.

Po ukončení vysielania vzdialenej stanice je opäť spustený SCAN tam kde skončil. Dá sa takto veľmi ľahko nájsť vysielanie na ostatných kanáloch ak neviete kam sa chcete naladiť a chcete len tak „vypočuť“ alebo pokecať s niekym vzdialeným.

Funkcia Alarm a Call

Funkcia Alarm a Call spolu súvisia. SMR 600 obsahujú tlačítko s názvom CALL. Ide o vyslanie silného, „volacieho“ signálu, ktorý keď druhá vysielačka zachytí spustí „Alarm“ (čo je niečo ako zvonenie).

Dá sa to využiť keď vysielačky dlhšie nepoužívate a idete zavolať druhú stanicu, vyšlete pred tým volací signál. Ten sa na druhej vysielačke objaví vo forme „zvonenia“ a vysielačka tak na seba „hlučne“ upozorní majiteľa a pripraví ho na prichádzajúce volanie. Pri vypnutom „Alarme“ na to vysielačka nereaguje.

Zaujímavosťou tejto funkcie je, že je citlivejšia ako bežné spojenie hlasom. Vysielačky funkciu volania dobre detegujú aj pri veľmi slabej úrovni signálu, keď už nie je schopný zareagovať napríklad ani Squelch. Pre vás ako prijímateľa to môže byť aj signál, že máte zaujať nejakú lepšiu pozíciu aby bolo následne spojenie čo najlepšie.

Batérie a výdrž

SMR 600 sa napája 4 ks AAA batérií ktoré nie len že prišli pekne v balení ale ešte prišli aj ako nabíjatelné Ni-MH články. Ich kapacita je 600mAh a pri strednom používaní dokážu vysielačku poháňať zhruba 12 hodín až 1 deň. V závislosti od toho ako často vy vysielate alebo ako často sa s ňou hráte.

Ich nabíjanie je možné priamým pripojením 9V DC adaptéra k vysielačke (kolíkom) alebo zasunutím vysielačky do nabíjacej „základne“.

Nabíjanie, povedzme úplne vybitej vysielačky, trvá približne 10-12 hodín. Vysielačky zdá sa nie sú vybavené žiadným obvodom pre sledovanie nabíjania a ich následneho vypojenia od zdroja.

Nikto však nepovedal, že nemôžte nabehnúť do elektra a nekúpiť si batérie s väčšou kapacitou.

Dosah

A teraz to podstatné na čo sú všetci začiatočníci vždy zvedaví. Aj ja som bol. 🙂

Papierovo, výrobcom udané, SENCOR SMR 600 dosahuje vzdialenosť 8km. ALE je tu množstvo ALE.

Šírenie rádiového signálu v prostredí je ovplyvnené obrovským množstvom faktorov. Od počasia, prekážok, typu prekážok, úrovni energie v batériach, množstve domácich el. spotrebičov, držania vysielačok, ich polohy vzhľadom na nadmor. výšku, typu terénu a jeho členitosťou až cez slnečné erupcie (to posledné neviem s istotou, len si myslím). Ak by ste naozaj, silou mocou chceli vedieť aký je hrubý priemerný odhad dosahu PMR vysielačiek, tak by sme to mohli zaškatuľkovať do nasledovného hrubého odhadu:

  • Hustá zástavba (sídliska s panelovými domami) – desiatky metrov až pár (možno 1, max. 2) kilometrov
  • Stredná zástavba (dediny, husté lesy s rôznym terénom) – stovky metrov až kilometre (možno 4-8?)
  • Priestranstvo s výhľadom (polia, kopce, lesy a pod.) – kľudne niekoľko kilometrov

Toto je môj vlastný, subjektívny odhad na základe doterajších skúseností. Tutok pán z Česka to pri testovaní vo voľnom teréne dal na 116 km práve touto Sencorkou. A v ďalšom videu sa dokonca podarilo nadviazať spojenie dlhé 437 km aj keď… . Zrejme tam ale boli v hre nejaké „stanice“ ktoré to forwardovali.

Záverečné hodnotenie

SENCOR SMR 600 určite nie je TOPka vo svojej triede. Pokiaľ máte zopár chechtákov naviac, odporúčam sa poobzerať skôr po PMRkách značky Motorola.

SENCOR navyše ako aj kopec iných značiek Made in China ma veľmi podobnú konštrukciu a funkciu (a ovládanie) ako iné vysielačky značiek SilverCrest (ktoré môžete z času na čas vidieť predávať v Lidli). Alebo si pozrite na vlas rovnakú PMR Stabo Freecom 650. Pri tom všetko si človek položí otázku, ktorá je to ten „originál“ a kto od koho kopíroval?

Navzdory tomu je SENCOR SMR 600 veľmi často používaná aj medzi začínajúcimi rádioamatérmi čo dokazuje aj naozaj veľké množstvo videií a príspevkov na fórach.

Ja osobne nemám čo vysielačkám vyčítať. Som spokojný ako po stránke dosahu, prevedenia, výdrže tak najmä celkovej cene a naozaj ich môžem odporúčať pre rôzne akcie typu Airsoft, na túrach, road tripoch autom či autobusmi alebo len tak na hranie deckám. Svoje uplnatnenie si určite nájdu aj na stavbách či pri rôznych pracovných činnostiach.

SENCOR SMR 600

~ 55 €
8.8

Dizajn a konštrukcia

8.5/10

Výdrž na jedno nabitie

7.5/10

Výbava a funkcie

9.5/10

Pomer cena kvalita

9.5/10

Pozitíva

  • Uspokojujúci dosah
  • Priložené batérie v balení
  • Jednoduché ovládanie
  • Citlivý prijímač
  • Okrem kanálov je tu dostupnosť CTCSS a DCS

Negatíva

  • Absencia pracho-vode odolnosti
  • Dlhé nabíjanie a krátka výdrž pri intenzívnom použivaní
  • Chýbajúce handsfree
  • Pre niekoho môže byť prekážkou len 8 dostupných kanálov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.