Recenzia: Huawei FreeBuds Wireless Earphones

Huawei Freebuds
Približný čas čítania: 6 minút

Údajne sloboda bez otravných káblov, kvalitná reprodukcia či dokonca konkurent pre Apple AirPods? No, poďme sa na to pozrieť. Moje recenzie nie sú kúpené!

Bolo to jedného, pekného vianočného rána roku 2018. Pod stromčekom, od Ježiška som si našiel neveľkú škatuľku a bezdrôtovými slúchadlami o ktoré som už dlhšie žiadal, nakoľko tie staré trpeli rôznymi nedostatkami. Pôvodný plán, kúpiť si Apple AirPods stroskotal na mobilnej platforme ktorú uvedené slúchadla nepodporovali. Neostávalo mi nič iné ako siahnuť „po dvojke“ na trhu. Aspoň podľa niektorých, mienkotvorných recenzií… .

Údaje od výrobcu boli zaujímavé. Veď posúďte sami. Pre poriadok uvediem, že sa jedná o bezdrôtové slúchadla ktoré sa s mobilným telefónom alebo iným zdrojom zvuku párujú pomocou technológie BlueTooth. Aby toho nebolo málo, slúchadlo (každé do jedného ucha) má každé vlastnú baterku a elektroniku takže ani medzi sebou nemusia byť prepojené drôtom ale fungujú každé zvlášť – bezdrôtovo. Fakt sloboda.

Obsah balenia

Slúchadlá sú zabalené v peknej a štýlovej krabičke, kde sú každé usadené vo svojej „priehradke“ a pod nimi, ďalšia je vyhradená púzdru. Obsahom balenia je:

  • 2x FreeBuds slúchadlá
  • 1x Ochranné a nabíjacie púzdro
  • 4x Gumenné čiapočky veľkostí L,M,S,XS
  • 1x USB-C nabíjací káblik
  • Quick start manuál
  • Záručná karta

Dizajn a konštrukcia

Tvar slúchadiel sa až na niektoré špecifiká nápadne podoba na AirPods. Nedovolím si hodnotiť kto sa kým nechal inšpirovať ale celému dizajnu a konštrukcií prevláda kvalitný plast a hladké, plynulé vyhotovenie jednotlivých dielov. Príjemné na dotyk, elegantné pre oči. Dostupné sú myslím vo farbe bielej a čiernej.

Slúchadla majú ergonomický tvar s vymeniteľnými gumenými „špuntami“ a v ušiach veľmi dobre sedia. Aj pri rýchlejších pohyboch hlavou či celým telom sú slúchadlá veľmi dobré zasadené do uší takže sa dá povedať že ich nie je problém používať pri športovaní. Pre tých ktorým by držanie v uchu robilo problémy sú v balení pribalené ďalšie páry „gumičiek“ rôznych veľkostí. Každý si určite nájde to svoje, vyhovujúce.

Slúchadla prichádzajú s umelohmotným púzdrom ktorý okrem samotnej ochrany slúchadiel počas ich nepoužívania plní aj úlohu nabíjačky a „párovača“ s mobilným telefónom. Čo sa týka jeho tvaru, je po hranách celý kompletne zaoblený a pôsobí ako prebotoxovaný hotdog. Na pohľad pôsobí elegantne. Na dotyk trošku kĺže a v zimných obdobiach keď v prstoch chýba aj nejaký ten „cit“ sa možno stane že vám aj upadne. Našťastie, vyhotovenie je vcelku kvalitné a tak by sa nemalo stať, že sa rozletí na kúsky. Aspoň mne vydržal a to už mi pár krát vypadol z ruky.

Vo vnútri púzdra sú presne odliate priestory pre v ktorých sa nachádzajú nabíjacie kontakty a „magnetky“ pre automatické „posadenie“ sluchátok do otvorov.

Vybavenie a funkcie

FreeBuds Charging case

Slúchadlá prichádzajú každé s integrovaným mikrofónom. Takže okrem odposluchu hudby, rádia či podcastu môžete „aj telefonovať“. Ak vám nevadí, že pri chôdzi po ulici a volaní sa na vás budú ľudia pozerať ako na idiota čo sa rozpráva sám so sebou – je možné využiť aj túto funkciu.
Kvalita hovoru skrze tieto mikrofóny je však vcelku podpriemerná. Zo 4 hovorov som tri musel ukončiť nakoľko sa druhá strana sťažovala že ma zle počuje alebo nie dobre rozumie. Pre telefonovanie by som tak slúchadla odporúčal používať len v stave núdze alebo len pri športe.

Každé slúchadlo obsahuje ešte okrem mikrofónu aj infračervený (IR) a G senzor. IR senzor reaguje na priblíženie slúchadla k objektu (myslené k uchu). G senzor reaguje na otrasy slúchadiel čo sa využíva na diaľkové ovládanie prijímania hovoru (dvojité poklepanie na ľavé slúchadlo), pauzovania a spúšťania reprodukcie hudby (dvojité poklepanie na pravé slúchadlo).

Infračervený senzor je dobrá vec. Keď zložíte slúchadlá z ucha, zaregistrujú to a stopne sa prehrávanie obsahu a hodia sa do energy – šetriaceho režimu. Problém je, že detekcia IR nie je obmedzená len na priblíženie k uchu ale každej veci. Ak si sluchátka hodíte do vrecka, bežne sa stane že to budú detekovať ako opätovne nasadenie na uši a normálne sa „pustia“ aj keď ich v skutočnosti nepoužívate.

G senzor je vcelku funkčný a slúchadlá dobre reagujú na jednotlivé poklepania. Spočiatku to chce nácvik toho správneho „ťukania“ ale dá sa to zvládnuť. Niekedy, pri tom ako si sluchátko naprávate v uchu dôjde k detekcií poklepania. Ale dá sa na to zvyknúť.

Párovanie a factory reset

Púzdro ako také prichádza s nabíjacím USB-C konektorom a tlačítkom pre párovanie s BlueTooth zariadením. Tlačítko pre párovanie s BlueTooth (mobilom napríklad) stačí použiť len raz, keď si slúchadlá kúpite alebo na nich spravíte upgrade firmware. Okrem toho má aj svetelnú, signalizačnú LED s tromi farbami.

  • Zelená – normálna prevádzka, dobíjanie slúchadiel,
  • Červena – batérie sú vybité, prípad. prebieha nabíjanie,
  • Modrá – prebieha párovanie

Párovanie prebieha tak, že obe slúchadlá dáte do púzdra, necháte ho otvorené a stlačením tlačítka vedľa USB-C portu na 2 sekundy započne párovanie. Púzdro na to upozorní „modrou“ signalizáciou.

Factory reset prebieha úplne rovnako s tým, že tlačítko podržíte po dobu 10 sekúnd.

K všetkým týmto návodom ako aj upgrádu firmwéru vám pomôže softwér dostupný na Google Play s názvom FreeBuds. Nemá síce veľké hodnotenie ale účel splní.

FreeBuds Assistant
FreeBuds Assistant

Kvalita audia a výdrž batérií

Výrobca udáva, že slúchadla vydržia na batérií (na ušiach) hrať 3 hodiny. Potom sa musia nabiť v púzdre pre ďalšiu prevádzku, čím sa celková doba prevádzky na jedno celkové nabitie adaptérom vyšplhá na 10 hodín.

Realita je ako vždy trošku skromnejšia. Slúchadla mi vydržia cca 2.5 hodiny pri počúvaní podcastov a 1.5 hod. pri počúvaní hudby. Potom sa musia odložiť do púzdra kde sa plne nabijú asi za cca 30-60 minút. Celkovo sa to dá takto urobiť cca 2.5 krát. Bližšie som to nemeral. Tieto výsledky aj keď nie sú bohvie aké sú stále dobré ak si uvedomíme ako dlho budeme mať slúchadla na ušiach. Väčšine ľudí bude vyhovovať.

Nabíjanie celého púzdra (lebo však aj to má batériu) trvá cca do 1 hodiny čo tiež nie je zlý čas. Tieto údaje sa môžu kus od kusu líšiť. Verím, že niekto bude mať šťastie na lepší kus.


Čo sa kvality reprodukcie týka, slúchadla hrajú na rovinu, mierne nad priemerom. Ale toto môže byť subjektívny pocit. Ak ich zrovnám s pôvodnými ktoré som mal tak hrajú úplne božsky. Ak budem naopak rýpavejší všimnem si stredy v úzadí, výrazne výšky a veľkosť basov je priamoúmerná zasunutiu slúchadla v ušnom maze🙂

Nedostatky a záverečný verdikt

Mobil nemal s párovanim žiadne väčšie problémy. Oceňujem že slúchadlá fungujú, automaticky sa spoja s telefónom a nemusím nič v tomto smere stále riešiť.

Pociťujem absenciu ukazovateľa hladiny nabitia ako dosť podstatnú. Údajne, na telefónoch značky Huawei sa stav batérií ukazuje formou „ikonky“ hneď pri ikone signalizujúcej BlueTooth. Túto informáciu však nemám potvrdenú (ani vyvrátenú) a je to len v štýle „jedna babka dakde na fóre povedala…“.

Už sa mi neraz stalo, že v teréne mi tak slúchadla po 5 minútach zdochli a šťava nebola ani v púzdre ktoré ich malo nabíjať. Najlepšie je teda pichať púzdro na adaptér každý večer keďže nemáte stav batérií odkiaľ vyčítať.

Update: Po upgráde môjho telefónu na Android 9 začali zo slúchadiel chodiť notifikácie o nízkej hladine energie v batériach. Takže predošlé tvrdenie som prečiarkol.

To najpodstatnejšie čo vás na týchto slúchadlách bude nasierať je fakt, že počas reprodukcie často dochádza k „výpadkom“ audia. Aj keď len sekundovým. Samozrejme nie vždy za to môžu slúchadlá. Pásmo na ktorom operuje BT je zamorené rušením a ak pôjdete okolo nejakého väčšieho zdroja rušenia je logické, že budú mať nejaké problémy. Toto sa ale počas mojej, 20 minútovej prechádzky stane zo 2-3 krát čo je, si myslím, dosť.

Aby toho nebolo málo, niekedy sa stane že audio vypadne len na jednom zo slúchadiel. A po pár sekundách sa vráti k normálu.

Pozor, nie vždy sú za problémami s audiom len slúchadlá. Treba sa zamerať aj na prípadné šetriace režimy Vášho telefónu ktorý môže rôznymi úspornými opatreniami ovplyvňovať funkčnosť Bluetooth.

Našťastie pre podcasty, na ktoré slúchadla používam mi to až tak nevadí. Výpadky prídu vždy len na krátku dobu (pár sekúnd) a potom zasa odznejú na nejakú aj dlhšiu dobu.

Huawei FreeBuds Wireless Earphones

~ 80 €
6.5

Konštrukcia, materiál, tvar

8.5/10

Kvalita reprodukcie

7.0/10

Výdrž batérií

4.0/10

Funkcie, výbava

6.5/10

Pozitíva

  • Konštrukčné vyhotovenie a dizajn
  • Jednoduchosť ovládania
  • Cena

Negatíva

  • Časté výpadky audia
  • Absolutne nepoužiteľné na telefonovanie
  • Pre niekoho môže byť kvalita reprodukcie len priemerná

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.