PlayStation 5: Sony to opäť dokázalo! Prečo konzolu kúpiť?

Sony PlayStation 5
Približný čas čítania: 3 minút

Sony dlho držalo svojich fanúšikov v napätí. Ťažko povedať, či sa im táto stratégia nejakým spôsobom vyplatila ale 11.06.2020 na jeho online evente došlo konečne k predstaveniu hier pre next-gen konzolu PlayStation 5 a na úplný záver sme sa dočkali aj predstavenia dizajnu samotnej konzoly. Konečne!

Už sa internet nebude musieť pozerať na obrázky dev-kitov v tvare konskej podkovy ale to legendami opradené PS5 konečne dostalo aj svoju oficiálnu tvár.

PlayStation 5 dizajn nie je podstatný

Vyrastal som na prvých väčších hrách pre počítače. Bol som pri prvých hrách, prvých konzol na ktoré ľudia dnes s nostalgiou spomínajú. Preto je mi aj dnes, ako fanúšikovi hernej scény, tak povediac u prdele ako budú next-gen konzoly vyzerať.

Nevadí mi ani komínový dizajn Xboxu Series X a rovnako tak aj momentálne odhalený dizajn PlayStation 5. To podstatné, čo ma vždy v tomto smere bude zaujímať sú hry ktoré si budem môcť na tej, ktorej konzole zahrať. Preto nechávam diskusie na tému dizajnu tak povediac bez väčšieho povšimnutia. Jediné v čo v tomto smere dúfam, že to bude tichšie a chladnejšie ako PS4 Pro 🙂 .

Je to paradox, keďže podľa nejakého divného prieskumu LEN 13% opýtaných rieši pri výbere konzoly, akú hru si na nej nakoniec zahrajú.

Inak povedané, aké exkluzívne hry vyjdu na konzolu. Malo by ma to vôbec zaujímať? Určite áno!

Exkluzívné hry konzoly predávajú

Sony má pod patronátom najlepšie herné štúdia, ktoré produkujú tie najlepšie hry, ktoré sa vydávajú pod hlavičkou Sony a sú dostupné najmä pre ich konzoly PlayStation. Jedna sa najmä o single-player tituly ktoré majú silný príbeh, ich hrateľnosť vás vtiahne do deja až do takej mieri, že hru hráte už len preto aby ste sa dozvedeli ako to celé dopadne. A na konci? Buď plačete od žiaľu, že to celé už skončilo alebo máte veľmi príjemný pocit z prežitého.

Osobne medzi takéto hry radím tituly ako:

  • Horizon Zero Dawn
  • Uncharted (všetky série)
  • The Last of US
  • God of War
  • Detroit: Become Human
  • Bloodborne
  • Death Stranding
  • a určite kopec ďalších…

Sony na odvysielanom online evente zo dňa 11.06.2020 ukázalo kopec hier, z nich niektoré opäť exkluzívne dostupne pre PlayStation 5, čo ma utvrdilo v tom, že sa tohto trendu naďalej držia a hlavne, že pôjde opäť o kvalitné počiny. A ak si konzolu nekúpime kvôli zábave a celkového pocitu z odohraného, tak kvôli čomu?

Do teraz som bol kvôli informačnému embargu Sony trochu skeptický s tým, či táto generácia nebude vlak ktorý im ujde. Po včerajšom evente a prezentácií hier som si istý, že to tak nebude.

Čo ma teda presvedčilo o investícií do SONY? Určite si nechcem nechať ujsť:

  • Horizon II: Forbidden West
  • Kena: Bridge of Spirits
  • Returnal
  • Demon’s Souls
  • či Project Athia

V tomto smere nechápem Microsoft ktorý razí inú stratégiu.

Cena konzoly a doteraz neznáme, môže zatočiť s kartami

To, čo k dnešnému dátumu ešte stále nevieme, je cenovka konzoly.

Sony predstavilo dizajn. Predstavilo, aspoň vizuálne aj nejaké tie dostupné periférie a príslušenstvo ku konzole. To čo ale stále nevieme je cena konzoly. Všetci tak nejak dúfajú v cenovku od 400 – 500€. Dovolím si odhadovať, že to bude možno aj nad hranicou 550€ (update: cena konzoly bola oficiálne potvrdená na 499€) za verziu s BD-ROM. Tak či tak, v súvislosti aj s uvedeným prieskumom vyššie, bude celková cenovka dôležitým faktorom, ktoré u mnohých ľudí rozhodnú, ktorej konzole dajú prednosť v nasledujúcej generácií.

To ďalšie, ktoré nie je stále známe je politika okolo hier. Už dlhšie je nám podsúvaný fakt, že digitálne predaje stúpajú na úkor fyzických nosičov. Sony navyše tento rok vydá verziu verziu konzoly aj bez BD mechaniky (čisto len pre digitálne kópie hier), čím sa tak trošku opičí po Microsofte. Bude teda ešte zaujímave sledovať či si na nás nenachystal nejaké novinky aj v oblasti napr. bazarového predaja hier.

Taktiež spätná kompatibilita s hrami z PS4 je ešte nejaký ten otazník. Nechám sa prekvapiť.

Toto je prvý z mnohých článkov, ktoré na tému PlayStation 5 chystám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.