Skôr ako si kúpim Nintendo Switch

Približný čas čítania: 4 minút

Informácia o vydaní novej hernej konzoly z dielne Nintenda okolo mňa preletela ako včerajší vánok. Nebol som žiaden z tých maniakov ktorí čakali na deň „D“ a stepovali pred kamennou predajňou ani jeden z tých čo minimálne rok zbierali po internete rôzne kúsky črepín aby si z nich zložili nejaké informácie k chystanej bombe od Nintenda.

Nevlastním ani žiadnu doterajšiu konzolu od Nintenda a tak mi naozaj nepatrí hodnotiť či je lepšia alebo horšia. Jediné čo viem, že nejakú dobrú konzolu do ruky na hranie do rúk, mimo svoj gauč, by som uvítal. Viem že trh v tomto smere nemal čo ponúknuť. Zmení sa to príchodom Switchu? Som skôr skeptický.

Game BoyKedysi dávno, na základnej škole som jednému spolužiakovi závidel jeho Nintendo Game Boy. Vždy som mal pre zábavné hry slabosť a keď sa to spojilo s prenosnou elektronikou – nevedel som od toho odtrhnúť oči. Bohužiaľ, som nezarábal a k tak veľkým peniazom mala rodina iné využitia.

Svoj sen som si čiastočne splnil až kúpou konzoly PlayStation Portable Slim (PSP) od Sony dakde v roku 2006. Tešil som sa jak malé decko.

Lenže, ako čas plynul – moja radosť postupne a postupne opadávala. Nie len že hry na mini-diskoch boli na pomery celkom drahé – oni boli aj dosť nudné. Skrátka hardware nepustil a aj keď sa sem-tam našlo zopár dobrých titulov – celkovo mi začala byť konzola na obtiaž a tak som sa jej nakoniec zbavil. Problémom boli obrazne povedané milióny japonských o-ničom-titulov vs. zopár dobrých hier. Do dnes predaj tejto konzoly trošku ľutujem – netušil som, že veľmi dlhú dobu nebudem mať po čom siahnúť.

Potom prišla PSP Vita, ktorú som zámerne odignoroval. Jednak som mal ešte stále trpkú pachuť po PSPčku, jednak sa niečo hovorilo o platených demách čo mi neprišiel ako ústretový krok a jednak teraz, postupom času sa ukazuje, že moje rozhodnutie bolo dobré nakoľko v Európe jej predaj úplne skončil. Načo je človeku taká herná konzola,,, bez hier…?

Nintendo Wii som neriešil už len pre tú ohavnosť po vizuálnej stránke.

Spozornime! Prichádza Nintendo Switch!

Ako som povedal, po žiadnej konzole som nijak zvlášť nepátral. Dopočul som sa, že s touto dokonca robilo Nintendo dosť veľké tajnosti. Prvá informácia o dostupnosti a pre mňa aj existencií niečoho takéhoto prišla skrze mailovú ponuku jedného známeho e-shopu. Na možnosť si ju kúpiť.

Tak som teda spozornel a behom jedného dňa sa pokusil naštudovať všetko čo sa o Switchi dalo zistiť. A výsledok, opäť som trochu opatrný, trochu skeptický… .

V čom vidím ja osobne problémy nového počinu?

1. Výkon, môže byť skôr či neskôr problém.

Je nad slnko jasné, že vec ktorú môžete so sebou vziať na cesty a hrať sa niekoľko hodín vkuse – nebude výkonovo na špičke. Kvôli energií ktorú ma k dispozícií si ju dokonca dovolím prirovnať k výkonu mobilného telefónu alebo tabletu, možno len s lepšou grafikou. Nech sa na mňa nikto nehnevá ale porovnávať takúto „konzolu“ s aktuálnymi PS4, PS4 Pro alebo XboXom môže len blázon.

2. Na grafike záleží… .

Nintendo tvrdí, že o grafiku mu nikdy nešlo ale vždy mu pôjde o zábavu. Tak teraz ruku na srdce. Siahnete radšej na zábavu v peknej, dych berúcej grafike alebo na zábavu v kompromise?

Mario naháňačky ma bavili na konci 90 rokov, tie hry pre dvoch sú skôr trápnym pokusom a jediné čo u mňa budí aký taký rešpekt je Bomberman. Prípadne Legend of Zelda. Ale povedzme si, dokáže byť aj x-tá variácia na Zeldu či Marioa ešte zábavná? Asi áno, ak je to to jediné čo bude na konzole dostupné.

3. Zvláštna cenová politika

Ak odhliadnem od ceny konzoly a príslušenstva, tak nezdá sa vám cena 50-70 € za jednu hru priveľa? Poďme na chvíľu porovnať ceny s konkurenciou, keďže Nintendo sa nám teraz pchá aj do obývačky – dovolím si ho zrovnať s titulmi pre PS4. Cena nového herného titulu pre tieto konzoly sa pohybuje v priemere na úrovni 50-55 €. Lenže dostanete oproti Nintendu oveľa prepracovanejšiu grafiku, viacrozmernú zábavu a možno aj niekoľko viac hodín hrania na vrch (to posledné je skôr subjektívny názor).

Kto by chcel, môže sa skúsiť vrhnúť aj na porovnávanie cien konzol v pomere k výkonu hardwéru. Keďže ale Nintento ponúka devízu v podobe mobility – nikdy si nedovolím povedať, že jej cenovka cca 300,- € nie je adekvátna.

4. Príliš mnoho problémov

Problémom nie je ani tak tá rozmanitosť rôznych problémov ako množstvo ľudí ktorí ich hlásia. Vadné pixely, modrá či oranžová obrazovka smrti, odpájajuci sa ľavý Joy-Con, krátka vzdialenosť Joy-Conov od konzoly, škrabanie displeja pri zasúvaní konzoly do docku – to všeko by sa dalo pokladať za drobnú chybu hodnú reklamácie a ideme ďalej. Lenže pri tom množstve ľudí je zrejme, že to nebude problémom len jednej série ale celého návrhu konzoly. A bude len otázkou času kým na niečo narazíte aj na tej svojej.

Kompilácia videií od „spokojných“ zákazníkov… .

5. Budúcnosť určia zákazníci

Aj keď konzola prekonala odhady prvých predajov, to čo s ňou bude sa rozhodne v priebehu tohto a čiastočne ďalšieho roka. To predaje určia či budú na konzolu pribúdať hry aj od iných významných hračov alebo to bude naďalej živiť len Nintendo (možno s nejakou ďalšou Zeldou…, tie mu idú najlepšie). Koniec koncov Nintendo je ziskové aj na každom predaji konzoly – je teda v jeho záujme aby si ju kupovalo čoraz viac ľudí.

Momentálne počkám, kým sa do predaja dostanú nejaké bundle týchto konzol spolu s hrami a kým trochu opadne prvotné nadšenie. Potom, ak to rozpočet dovolí,,, a veci okolo Nintenda sa výrazne nezhoršia ,,, si snaď dovolím menšiu investíciu.

Držím novej konzole palce.

One Comment on “Skôr ako si kúpim Nintendo Switch”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.